Policija je saopštila da su zbog falsifikovanja isprave uhapšeni M.D. (35) iz Jagodine, M.K. (41) i T.B. (29) iz Beograda, S.L. (33) iz Smedereva, A.M. (32) iz Surdulice i M.J. (33) iz Pančeva.

U saopštenju se navodi da se sumnja da je žena (37), odgovorno lice ‘Centra za obrazovanje i stručno osposobljavanje’ iz Jagodine, od decembra 2021. do marta 2023. godine, korišćenjem svog dugogodišnjeg poslovnog i prijateljskog odnosa uticala na odgovorna lica Srednje škole ‘Nikola Tesla’ iz Novog Pazara (ženu (49) i muškarca (52)) da oni posreduju kod odgovornog lica te škole (71), kako bi 11 učenika steklo diplomu medicinskog tehničara i vaspitača, bez zakonom propisanih uslova, što je on i učinio.

“Sedamdesetjednogodišnjak je, kako se sumnja, za navedene učenike potpisao kao istinite zapisnike o polaganju ispita, svedočanstva i diplome, iako je znao da ne ispunjavaju uslove propisane zakonom i na taj način im pribavio korist u vidu sticanja diplome srednje stručne spreme”, saopštila je policija.

Šestoro uhapšenih se tereti da su nameravali da upotrebe te diplome koje su stekli na nezakonit način.

Podsećamo da su odgovorna lica Srednje škole “Nikola Tesla” u Novom Pazaru B. D. (49) i A. D. (52) uhapšeni tokom juna zbog sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem, a I.S. (71) zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj.

Oni su tada svojim postupanjem, kako se sumnja, omogućili da šest osoba nelegalno stekne diplome obrazovnih profila medicinska sestra – tehničar i medicinska sestra – vaspitač.

Iako je, do sada, u dva navrata bila predmet akcija posebnih odeljenja policije i tužilaštva za suzbijanje korupcije, ova srednja škola i dalje nesmetano radi, a u jednoj emisiji na lokalnom mediju se hvale kako su u ovoj školskoj godini upisali više učenika nego u prethodnim.

“Ove godine smo podneli i dobili novo rešenje za akreditaciju za naredne četiri godine. U prvu godinu smo upisali 25 učenika, što je rekord u odnosu na prethodne. U redovnoj nastavi imamo oko 80, 85 učenika”, rekao je sekretar škole Denis Rastoder.

Inače, Rastoder je široj javnosti poznat kao bivši radnik lokalne samouprave Novog Pazara koji je 2018. godine pravnosnažno osuđen na 14 meseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.