„Obrazovanje na hiljade i hiljade naših djaka nastaviće da bude prepušteno slučaju i samovolji direktora škola, ukoliko se najavljeno zapošljavanje preko 2.500 nastavnika, ne sprovede prema jasnim kriterijumima za zapošljavanje u prosveti“, naveli su iz te organizacije.

Upozorili su da samo osam škola u Srbiji ima dodatne kriterijume, smernice ili sistem bodovanja kojim se rukovodi konkursna komisija za prijem novih radnika.

„To omogućava korupciju i ograničava javnost u radu škola koje se finansiraju iz budžeta. To takodje dovodi do toga da umesto nastavnika sa dužim radnim stažom i dokazanim rezultatima u stalni radni odnos budu primljeni oni sa manje kompetencija i kvalifikacija“, navodi se u saopštenju.

Sto plus je prošle godine istražujući konkurse za zapošljavanje u novopazarskim školama došao do nepobitnih podataka da škole zapošljavaju koga hoće, a do posla se može samo „preko veze“.

Trenutni zakonski okvir ne nudi kriterijume za zapošljavanje već da nastavnike bira direktor škole, diskrecionom odlukom.

Organizacija „Nauči me“ uputila je početkom meseca apel predsednici Vlade Srbije, skupštinskom Odboru za obrazovanje i Ministarstvu prosvete da se zakonom reguliše zapošljavanje nastavnika u stalni radni odnos i da se za to uvedu jasni kriterijumi.