Ovaj pokret i nekoliko potpisnica inicijative su početkom februara predali zahtev Opštoj bolnici da se trudnicama omogući besplatna pratnja tokom porođaja.

Član organizacije Kreni – promeni Veljko Raković rekao je danas novinarima da oni još uvek nisu dobili zvaničan odgovor Opšte bolnice, ali da je dovoljan potvrdan odgovor Ministarstva jer su bolnice svakako postupile po njihovom nalogu .

„Opšta bolnica imala je rok od 15 dana da odgovori na naš zahtev, ali to do danas nije učinjeno. Ministarstvo je svakako uputilo dopis svim bolnicama u Srbiji da im odgovore da li postoje uslovi da se obezbedi pratilac tokom porođaja i one su to učinile. Nama je po zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja Ministarstvo te odgovore prosledilo“, rekao je Raković.

Dodao je da je sudeći po odgovoru Ministarstva ta usluga i ranije postojala u Opštoj bolnici, ali da se verovatno nije primenjivala usled brojnih razloga.

„Mi se nećemo sada baviti tim istraživanjem, bitno je da imamo zvaničan odgovor Ministarstva koji je jedini validan i želimo da trudnice znaju da mogu da iskoriste svoje pravo. Na koji način će to pravo ostvariti zavisi od Opšte bolnice i njihovog protokola“, naveo je Raković.

Jedna od Novopazarki koja je podržala ovu inicijativu Nejra Mujović Župljanin, ističe da je jako srećna zbog ove odluke, te da će svoje pravo iskoristiti na porođaju koji je uskoro očekuje.

„Na mom prvom porođaju pre četiri godine mužu nije dozvoljeno prisustvo iako smo to tražili. Svakako mi je drago što sada zvanično znamo da imamo na to pravo i meni će to mnogo značiti, a uskoro ću predati i zahtev da mi se to odobri“, rekla je ova Novopazarka.

Inicijativa da se trudnicama omogući besplatna pratnja tokom porođaja, predata je u okviru već pokrenute peticije Stop akušerskom nasilju, koja je u Srbiji nedavno podržana sa više od 190.000 potpisa.