On je u razgovoru za portal Peščanik izjavio da su državljani Srbije koji ratuju u Siriji i Iraku pred našim sudovima teroristi, a oni koji se bore u Ukrajini – strani borci. Prvi se osuđuju na višegodišnje kazne zatvora, a drugi na uslovne kazne.

“Sve ovo ukazuje da naši viši javni tužioci ili ne znaju da primene krivično delo terorizma iz Krivičnog zakonika ili ovo koriste kako bi zapravo opravdali da naši državljani tamo na istoku Rusije podržavaju Ruse i krše čitav niz međunarodnih konvencija, ali i Krivični zakonik Srbije”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, ta činjenica lako može da ide u prilog tezi o neravnopravnom tretmanu muslimana i hrišćana u pravosuđu Srbije.

“Znači, dovoljno je da se pojavi jedan harizmatični manipulator, koji može opet da okupi neku dečurliju iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice, kao što je to bio slučaj prilikom konflikta u Siriji. I zbog toga je važno da se istakne da nije samo poenta Višeg javnog tužilaštva i Višeg suda u Beogradu da nekoga otkrije i da ga samo kazni, već da kaznenu politiku i sankcije i poruku koju šalje kroz svoju praksu, oblikuje tako da pokaže da su oni državni organi koji zapravo garantuju jednako postupanje, i da je generalno svaki vid ekstremizma nešto što je neprihvatljivo, a da nije bitno ko je kakve nacionalnosti, već je bitno šta je ko uradio”, naglasio je.

Prema našem Krivičnom zakoniku, za odlazak na strana ratišta zaprećena je kazna do 10 godina zatvora.

Komentari (1)

  1. lala says:

    Kovačeviću, niko tebi nije kriv što ne razlikuješ terorizam od drugih stvari. Onaj ko se bori na strani agresora , na strani terorista , … taj jeste terorista. Oni koji brane ispravnu i pravednu stvar nisu teroristi. Te stvari se moraju sagledati u širem kontekstu, ali očigledno da je to nedostupno tvom načinu razmišljanja.

    2
    2

Comments are closed.