Prizori dece koja prose i spavaju na javnim površinama mogli su se videti mesecima unazad, ali ih je, čini se, prethodnih dana sve više, pogotovo sa dolaskom građana Novog Pazara koji žive i rade u inostranstvu.

Pojavu većeg broja prosjaka, koji, uglavnom uveče, “okupiraju Pešačku zonu” primetili su i građani koji na društvenim mrežama traže reakcije nadležnih organa i konkretne mere za suzbijanje prosjačenja.

A konkretne mere i rezultate najavili su u Gradskoj upravi još početkom juna, nakon sastanka sa predstavnicima policije, Prekršajnog suda i Centra za socijalni rad, kada su obećali da će za mesec dana (početkom jula) javnosti predočiti “presek stanja i efekte zajedničkog delovanja”.

Umesto toga, u lokalnoj samoupravi su nam rekli da “sastanak na kojem je trebalo da se napravi presek nije održan zbog odsustva načelnika Policijske uprave i direktora Centra za socijalni rad”.

Dodali su da rešavanje problema prosjačenja “nije u ingerenciji lokalne samouprave” i da će oni time moći da se bave kada bude formirana Komunalna milicija.

Novu, “pojačanu i vidljiviju”, akciju na suzbijanju prosjačenja najavili su za period od septembra do kraja godine.