On je nakon združene taktičke vežbu “Vihor 2024”, na poligonu Pešter, na novinarsko pitanje kako će državni organi reagovati na nedavnu proslavu dočeka Bajrama u Novom Pazaru kazao da će u svakoj prilici Srbima i Bošnjacima slati poruke da moraju da žive zajedno.

“Svaka moja inicijativa biće usmerena na dalji razvoj Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Država će nastaviti da ulaže i ulagaće još više”, dodao je Vučić.

On je prošle nedelje, nakon što mu je neimenovana grupa Srba uputila pismo tražeći reakciju zbog provokativnog načina proslave poslednjeg dana Ramazana, poručio da se mir mora sačuvati “po svaku cenu” sa “našom bošnjačkom braćom” i najavio dolazak u Novi Pazar, ali je na Pešteri izbegao da odgovori kada će posetiti ovaj grad.

Na privremenom poligonu Pešter održana je taktička vežba, uz učešće kopnene i vazduhoplovne komponenta Vojske Srbije i specijalnih snaga, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela.

Angažovani su tenkovi M-84 i T-72M, borbena oklopna vozila BOV OT, “Miloš”, “Lazar-3”, MRAP, samohodna haubica 155 mm “Nora-B52”, modernizovani i digitalizovani višecevni lanseri raketa “oganj” i vozila “hamvi”.

U vežbi su učestvovali i avioni “MiG-29”, helikopteri “Mi-35M”, “Mi-17”, “H-145M”, “Gama” i transportni avioni CASA C-295 i An-26, daljinski pilotirani vazduhoplovi CH-95, protivvazduhoplovni sistemi FK-3, PASARS i “PANCIR-S1”, kao i sistemi za detekciju i ometanje bespilotnih vazduhoplova “Repelent”.

Na vežbi je prikazan i rad modernizovanih sredstava i sredstava u razvoju, među kojima su izviđačka bespilotna letelica “pegaz”, dron malog dometa “vrabac”, naoružana bespilotna letelica kratkog doleta “senka”, kiler dron “osica”, naoružani dron “obad”, kao i naoružani mini kvadrikopter “komarac”.

Foto: Vojska Srbije

Komentari (2)

 1. Obecanje ludom radovanje says:

  Posto ocigledno voli Pester, sta bi sa auto – putem preko Pesteri ka Crnoj Gori koji je trebao da pocne da se radi jos pre dve godine – pitanje za predsednika Vucica ?!!

  4
  0
 2. jenin says:

  Gledaj sto su se smrzli, predsednik i Mile. Najlepsi deo Srbije samo kod ahmaka sluzi za probanje oruzja i preoravanje. A ministarstvo turizma u rukama Ljajica 4-5 mandata, jedan turisticki lokalitet nije razvijen, nema dje kahva da se popije na najlepsem podrucju u drzavi. Bravo za naseg vizionara.

  2
  0

Comments are closed.