Prema presudi Apelacionog suda obavezuju se Kočović, Slezović i agencija Beta, koja je vlasnik Sto plus radija, da solidarno plate više od 210.000 dinara kazne i sudskih troškova.

Parnični postupak, koji traje od 2017. godine, imao je dve presude Višeg suda u Beogradu kojima su Kočović, Slezović i agencija Beta oslobođeni odgovornosti za povredu časti i ugleda Novovića.

Novović je tužbu podneo zbog objavljivanja teksta pod nazivom “Preminuo Novopazarac kojeg je pretukao taksista” iz 2017. godine, a koji su objavili radio Sto plus i Beta, navodeći da su mu povređeni ugled i čast. Navode iz teksta, negirao je pred sudom.

U toku podizanja tužbe, Novović je bio zamenik direktora Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta, a dok je trajalo suđenje je izabran pa smenjen sa mesta zamenika gradonačelnika Novog Pazara. Trenutno je angažovan u Javnom preduzeću za uređivanje građevinskog zemljišta.

Paralelno sa parničnim postupkom u Beogradu, pred Osnovnim sudom u Novom Pazaru vođen je krivični koji je u prvom stepenu rešen u korist Kočovića, a potom je zastareo u žalbenom postupku pred Višim sudom.

Kočović je rekao da je tekst napisao na osnovu informacija dobijenih od izvora u novopazarskoj policiji, koje su dodatno potkrepljene izjavama svedoka događaja, koji su saslušani u svojstvu građana.

“Međutim, tokom suđenja jedan od svedoka, iz njemu znanih razloga, je u potpunosti promenio iskaz dat u policiji. Verujem, s ciljem da ja pred Osnovnim sudom u Novom Pazaru budem proglašen krivim za uvredu, a Beta i Sto plus pred Višim sudom u Beogradu za kršenje Zakona o javnom informisanju. Njegov iskaz, kao i Novovića, sudije u Novom Pazaru i dva puta u Beogradu ocenjivali su kao pristrasan, neuverljiv, sračunat i kontradiktoran sa svim dokazima, ali je Apelacioni sud, na moje zaprepašćenje, sada našao da je istinit i logičan”, rekao je Kočović.

On veruje da je odluka Apelacionog suda pokušaj disciplinovanja jednog od retkih nezavisnih medija u Sandžaku, sa slobodnom uređivačkom politikom.

“Takvom osećaju doprinosi i presuđeni iznos koji je veći ili u rangu onih koji su dosuđivani u predmetima kada su tabloidi, sa milionskim auditorijumom, brutalno kršili Zakon i to po ko zna koji put. Nemam drugo objašnjenje za stavljanje u istu ravan jedan lokalni i regionalni medij sa tabloidima koji imaju nemerljivo veći uticaj, osim disciplinovanja”, zaključio je Kočović.

Iako presuda predstavlja značajan finansijski udar, Kočović je najavio da će Sto plus nastaviti da izveštava kao i do sad i pozvao slušaoce i čitaoce da podrže radio.

Advokat agencije Beta Dimitrije Vujković je rekao da je Apelacioni sud poništio dve presude Višeg suda, uz napomenu da to nije nemoguće u sudskoj praksi, ali da se ne dešava često.

Vujković je napomenuo i da je Apelacija delimično usvojila tužbeni zahtev, smanjivši traženi iznos sa 200.000 na 80.000 dinara.

On je najavio da će Beta podneti zahtev za reviziju Vrhovnom sudu, ocenjujući da taj zahtev ima šanse za uspeh.

“U ovom slučaju ima bitnih propusta i neka pravna pitanja nisu utvrđena na pravi način. Ne isključujem ni mogućnost političkog uticaja”, izjavio je Vujković.

Sto plus je o ovoj sudskoj odluci obavestio sva domaća i strana novinarska udruženja.

Komentari (1)

  1. Dzoni says:

    UZAS!!!

    0
    0

Comments are closed.