Uslugama Personalna asistencija i Lični pratilac koje sprovodi novopazarsko Udruženje psihologa trenutno je obuhvaćen 31 korisnik, rečeno je Sto plus radiju u ovom Udruženju.

Personalna asistencija dostupna je punoletnim osobama sa invaliditetom i trenutno se sprovodi kod tri osobe, dok je usluga Lični pratilac namenjena deci sa smetnjama u razvoju i koristi je 28 dece.

Sekretar Udruženja Jasmin Ganić kaže da personalna asistencija podrazumeva praktičnu podršku korisniku u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, ali da se nju ne javlja puno osoba, jer im uglavnom pomažu porodice, a ima dosta i skrivenih slučajeva što je kako je rekao “veliki korak unazad”.

On je gostujući u emisiji “Živeti zajedno” rekao“ da za ovu uslugu nema liste čekanja.

“Zato i nemamo puno personalnih asistenata. U svakom slučaju, mi smo tu da pomognemo osobama sa invaliditetom u obavljanju njihovih svakodnevnih aktivnosti-u održavanju lične higijene, higijene prostora u kojem živi, zavisno od toga koja vrsta pomoći im je potrebna”, rekao je Ganić.

“Naši korisnici su intelektualno očuvane osobe kojima mi pomažemo da se integrišu u društvo. To je veoma zahtevan posao, naročito kada brinete o njihovom kretanju u gradu i premeštanju iz invalidskih kolica u gradski ili sopstveni prevoz. Iako posao nije lak, trudimo se da ga obavljamo na najbolji mogući način jer je tim osobama potrebna pomoć svih ljudi iz okruženja”, kaže Ganić.

Potpredsednica Udruženja Marija Tiosavljević, koja kao lični pratilac pruža pomoć deci sa smetnjama u razvoju, rekla je za emisiju “Živeti zajedno” da trenutno 14 saradnika radi sa po dvoje dece, a da prioritet imaju deca sa dva oblika invaliditeta.

“Ove godine smo proširili uslugu tako što jedan lični pratilac radi sa dvoje dece i efikasnom podelom radnog vremena smo u tome donekle uspeli. Nažalost, lista čekanja je i dalje velika, a neophodan uslov je da su deca uključena u vaspitno-obrazovni sistem i da pohađaju predškolske ustanove ili osnovne i srednje škole”, rekla je Tiosavljevićeva.

Ona je dodala da su ovom uslugom obuhvaćena deca koja imaju autizam, mentalnu retardaciju, Daunov sindrom, kao i deca sa motoričkim smetnjama i cerebralnom paralizom.

Tiosavljevićeva ističe da se aktivnosti ličnog pratioca sprovode uglavnom u predškolskim i školskim ustanovama, na taj način što se deci tokom nastave pruža praktično-tehnička podrška.

“Lični pratilac detetu pruža pomoć u održavanju lične higijene, oblačenju i hranjenju, pruža mu pomoć pri praćenju gradiva na časovima i na neki način vrši prilagođavanje gradiva mogućnostima i sposobnostima deteta”, kaže Tiosavljevića.

Ona je dodala i da su tokom sprovođenja ove usluge nailazili na razne prepreke od nerazumevanja roditelja i njihovih visokih zahteva do nesaradnje sa nastavnicima iz škola koju deca pohađaju.

“To su problemi koje smo nekako rešavali u hodu i nije bilo većih poteškoća, a najvažnije nam je što nas deca brzo prihvataju i vežu za nas, pa za kratko vreme postajemo kao njihovi članovi porodice i najbolji drugari. Dešavalo nam se da nam deca koja su intelektualno očuvana poveravaju svoje tajne pa im postajemo i psihoterapeuti, tako da je rad sa njima zaista jedno izuzetno iskustvo za nas”, dodaje Tiosavljevića.

Udruženje psihologa će uskoro započeti i realizaciju projekta ”Inkluzivna akademija”, čiji je cilj osnaživanje mladih sa invaliditetom da postanu konkurentni na tržištu rada.

E.Đulović

PREUZMI AUDIO