Za organizacije koje se bave osobama sa invaliditetom u Novom Pazaru ove godine izdvojeno je 47 miliona dinara, rekao je danas član Gradskog veća zadužen za oblast zdravstva i socijalne politike Fevzija Murić.

On je za emisiju “Živeti zajedno” Sto plus radija rekao da je iz budžeta po konkursima za projekte ovim organizacijama dodeljeno 23 miliona dinara, a iz namenskih sredstava Vlade Srbije odobreno je 24 miliona dinara.

“Iz gradskog budžeta se od 2008. godine izdvajaju sredstva za organizacije koje se bave osobama sa invaliditetom. Zahvaljujući trudu da što kvalitetnije razvijamo segment socijalne zaštite, ove godine smo dobili skoro duplo više namenskih sredstava Vlade Srbije”, rekao je Murić.

Murić je istakao da su Centar za socijalni rad, Udruženje psihologa i Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima do sada realizovali sedam projekata, zahvaljujući kojima su poboljšane usluge socijalnih davanja u gradu.

“Neke od tih usluga su već postojale a mi smo ih samo proširili i usavršili, a ima i nekoliko novih koje smo započeli. Usluge koje se trenutno realizuju u tri organizacije koje se bave osobama sa invaliditetom u Novom Pazaru su Pomoć u kući za odrasla i stara lica, Pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju, Savetodavno terapeutsko edukativna usluga za bračne parove, Lični pratilac, Personalni asistent, Dnevni boravak osoba sa smetnjama u razvoju i Predah usluga”, kaže Murić.

Murić dodaje da je ovim uslugama obuhvaćeno 445 korisnika od kojih je 126 dece, 101 je mladih do 18 godina, 118 odraslih i 100 starih osoba.

Za usluge “Dnevni boravak osoba sa smetnjama u razvoju” i “Predah uslugu” Murić kaže da su “pun pogodak”, jer obe dobro funkcionišu.

“Usluga Dnevni boravak je funkcionisala zahvaljujući budžetskim sredstvima, ali smo odlučili da na to dodamo i sredstva iz namenskih transfera. Predah uslugu ima jako malo gradova u Srbiji. Prošle godine su za nju izdvojena namenska sredstva, a ove godine je finansiramo iz budžeta jer još uvek nije licencirana. Veoma smo zadovoljni kako to funkcioniše, a najbitnije je da su zadovoljni korisnici i njihovi roditelji”, kaže Murić.

On ističe da su se nove usluge “Lični pratilac” i “Personalni asistent” koje sprovodi Udruženje psihologa takođe pokazale kao veoma korisne, ali i skupe usluge.

“Za uslugu Personalni asistent prošle godine smo imali pet korisnika a ove godine tri korisnika, a Lični pratilac je usluga namenjena predškolcima i školarcima.One su, nažalost, dosta skupe jer jedan asistent može da se posveti samo jednom detetu. Pokušali smo da ove godine jedan pratilac ima po dvoje dece kako bi što više korisnika koristilo ovu uslugu, a trenutno imamo 16 korisnika sa zahtevom za njeno korišćenje”, naveo je Murić.

On je istakao da se položaj osoba sa invaliditetom u poslednje četiri godine dosta poboljšao što predstavlja dodatnu motivaciju da se za njih izdvaja još više sredstava.

“Dosta je urađeno po pitanju rešavanja urbanističkih i arhitektonskih prepreka, tako da su pešačka zona, većina ulica, i trotoari prilagođeni osobama koje koriste invalidska kolica i koje se sve više mogu videti u šetnji gradom”, dodaje Murić.

On podseća da je Uslužni centar novopazarske Gradske uprave u potpunosti prilagođen osobama sa invaliditetom, i da će se na infrastrukturi tog tipa raditi i u narednom periodu.

“Planirana je bila izgradnja lifta u zgradi Gradske uprave ali smatramo da je trenutno mnogo potrebnije uraditi lift u Domu zdravlja i trenutno smo u postupku rešavanja tog problema”, navodi Murić.

E.Đulović

PREUZMI AUDIO