Institucionalno rešavanje načina pomoći deci sa smetnjama u razvoju na republičkom i nivou lokalne samouprave ide u dobrom pravcu, ocenili su danas predsednica Saveza Udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom Vesna Petrović i predsednik Udruženja za pomoć osobama sa autizmom iz Novog Pazara Jusuf Džanković.

Oni su u gostujući u emisiji “Živeti zajedno” naglasili najavu izrade republičkog registra dece sa smetnjama u razvoju i pripreme za organizovanje svakodnevnih radionica za obolelu decu od autizma i njihove roditelje u Novom Pazaru.

“Do kraja godine trebalo bi da se završi prvi registar dece sa smetnjama u razvoju, što će omogućiti bolju sistemsku podršku njima i njihovim porodicama. Tako ćemo, konačno, dobiti i podatak koliko ima dece s autizmom-posebno osetljive grupe”, ocenila je Vesna Petrović.

Prema njenim rečima, deca sa autizmom i njihove porodice suočavaju se sa nizom problema, od kojih su neki počeli da se rešavaju.

“Tako je na nedavno održanom sastanku resornih ministara i predstavnika osoba sa autizmom dogovoreno da će te osobe uskoro moći besplatno da koriste sale za fizičko i bazene u školama i sportsko-rekreativnim centrima uz prisustvo stručnjaka. Osim toga, moći će besplatno da borave na Zlatiboru, Avali i Paliću. Očekujem da će sve planirane aktivnosti u velikoj meri poboljšati kvalitet života osoba sa autizmom”, naglasila je.

“Na sastanku sa ministrom za rad je razmotrena mogućnost za izmenu Pravilnika o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite. U skladu sa tim, Savez će u narednom periodu dostaviti i predlog za „Predah“ smeštaj po uzoru na neke zemlje u okruženju”,rekla je Petrovićeva.

Ona je dodala da je na inicijativu ministra zdravlja Zlatibora Lončara oformljena i radna grupa za autizam, u okviru koje će predstavnici Udruženja koordinirati sa ministrima zdravlja, sporta, obrazovanja i rada.

Osim što je osobama sa autizmom posvećena kroz Udruženje na čijem je čelu, Vesna je i sama majka mladića kojem je ova bolest dijagnostikovana kada je imao manje od tri godine.

“Veoma je važno bolest prepoznati na vreme, kako bi se što pre krenulo sa lečenjem. Moj sin sada ima 38 godina, kada mu je uspostavljena dijagnoza bili smo u šoku jer u to vreme nismo znali skoro ništa o autizmu. Do tada je bio dete koje stalno drži autiće u rukama, voli samo određenu muziku, a nama je sve to bilo simpatično. Ono što se kasnije javlja je hiperaktivnost, problem spavanja, gubitak govora i na kraju dijagnoza koju nije bilo lako prihvatiti”, objasnila je na svojem primeru.

Njena preporuka roditeljima je da u tim trenucima ne treba gubiti snagu na tugu i suze, već se potruditi da život cele porodice organizujete što bolje.

“Mi smo se zahvaljujući savetodavnom radu kao porodica dobro organizovali i najviše smo radili sa detetom. To je težak posao, ali ljubav prema detetu je najveća na svetu i iz koje crpite svu snagu potrebnu za tako nešto. Uprkos autizmu, uspeli smo da naš sin izraste u divnog momka kojim smo vrlo zadovoljni”, kaže ova hrabra majka.

Ona ističe da je za osobe sa autizmom i njihove roditelje veoma bitno organizovanje u udruženja, a veliku pomoć može da pruži i lokalna samouprava.

Tačan broj osoba obolelih od autizma u Novom Pazaru nije poznat, a kroz nekoliko programa obuhvaćeno je između 50 i 100 korisnika, saznali smo u Udruženju za pomoć osobama sa tom bolešću.

Predsednik Udruženja Jusuf Džanković rekao je za “Živeti zajedno” da je u toku priprema svakodnevnih radionica za decu i roditelje.

“Od maja meseca realizujemo javne radove, pa smo tri puta nedeljno organizovali edukativne radionice za korisnike. Trenutno smo u fazi adaptacije prostora i vrlo brzo ćemo krenuti sa radom tokom cele nedelje”, kaže Džanković.

Predsednik Udruženja za pomoć osobama sa autizmom iz Novog Pazara dodao je da će po isteku javnih radova morati sami da se finansiraju, ali da neće posustati.

E. Đulović

PREUZMI AUDIO