Njihova ponuda od 13.013 evra u protivdinarskoj vrednosti, na ime mesečne kirije, bila je povoljnija od kompanije “Benu” koja je nudila 9.010 evra za zakup apoteka u sklopu Dečijeg dispanzera u Ulici Stane Bačanin, Doma zdravlja u Ulici generala Živkovića i dve u Ulici 28. novembra.

Gradska uprava nudila je apoteke po početnoj ceni mesečnog zakupa od 7.309 evra, uz obavezu da zakupac zadrži 22 zaposlena radnika te ustanove.

Boris Popovski

Kompanija “Dr. Max” ima lanac apoteka u osam zemalja Evrope, a u Srbiji posluju od 2017. godine i imaju gotovo 300 prodajnih objekata.

“Građanima Novog Pazara ćemo ponuditi dobru dostupnost lekova, kvalitetne proizvode i povoljne cene. Zadržaćemo zaposlene, svi će dobiti konkurentne uslove, zarade na račun, privatno zdravstveno osiguranje, bonuse i sve što ide uz njihov radni doprinos”, poručio je Boris Popovski, direktor za akvizicije te kompanije.

Zakupac će imati obavezu da kiriju za prve tri godine uplati odjednom, a jedna od stavki iz oglasa je i da će se iznos zakupnine uskađivati na svakih pet godina, u skladu sa stanjem na tržištu.

Član Gradskog veća Novog Pazara Fevzija Murić izjavio je da je davanjem apoteka pod zakup “rešena agonija Apotekarske ustanove” koja je “zbog nemogućnosti da se snađe na tržištu mesečno gubila između dva i dva i po miliona dinara”.

“Zaštitili smo radna mesta zaposlenih i svih 22 radnika, koji su ranije pristali, će preći u ‘Dr. Max’. Nakon objavljivanja javnog poziva još dvoje je izrazilo želju da pređe i razgovaraćemo sa zakupcem da uvrsti i njih. Jedna zaposlena nije pristala da pređe da radi kod zakupca”, rekao je Murić.

On je poručio da će lokalna samouprava u roku od 30 dana isplatiti sva dugovanja prema radnicima Apotekarske ustanove, kao i da će Skupština Novog Pazara, kao osnivač, odlučiti o njenoj daljoj sudbini.

Radnice Apotekarske ustanove, koja je izdvojena iz novopazarskog Doma zdravlja pre dve godine, obratile su se krajem septembra javnosti tvrdeći da će zbog loše finansijske situacije i kašnjenja sedam zarada podneti tužbe.

One su optužile rukovodstvo za loš rad i organizaciju, zbog čega su im apoteke poluprazne, a promet slab.

Direktorka te ustanove Sanela Prenča odbacila je njihove optužbe, navodeći da, bez pomoći lokalne samouprave, apoteke mogu samo da zarade jedan od neophodna tri miliona za plate svakog meseca.

Ona je tada, kao jedno od rešenja za izlazak iz finansijske krize, najavljivala javno-privatno partnerstvo.