Slepe i slabovide osobe iz Novog Pazara od sada u novopazarskoj biblioteci mogu da koriste tri računara sa instaliranim specijalnim govornim softverom i čitačem ekrana, izjavila je danas bibliotekarka Binela Fetahović.

Ona je za emisiju “Živeti zajedno” pojasnila da je računare biblioteka dobila po projektu koji je realizovan uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Biblioteka Dositej Obradović je prethodno osobama sa invaliditetom obezbedila prilazne rampe, a ovaj vid pomoći slepim i slabovidim osobama je sledeći korak ka podsticanju njihove socijalne inkluzije.

“Pošto smo došli do podataka da u našem gradu ima veliki broj slepih i slabovidih, rešili smo da kod Ministarstva kulture konkurišemo upravo za ovaj projekat i na taj način pomognemo ovim osobama. Dosta stvari će im biti omogućeno kroz ovaj program, a mi ćemo u dogovoru sa njima još to dograđivati i pratiti njihove potrebe”, rekla je Fetahovićeva.

Ona je dodala da softver mogu da koriste i osobe koje zbog neke druge vrste invaliditeta ne mogu da koriste računar, a idealan je i za decu koja imaju probleme sa govorom.

Jedna od članica Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih iz Novog Pazara rekla je za našu emisiju da će njoj ali i njenim drugarima sa oštećenim vidom ovaj softver biti od velike pomoći.

“Ovo je svakako jedan vid edukacije ali i rekreacije za nas slabovide, koji nam omogućava da stvari radimo mnogo brže, lakše i efikasnije. Mi ovaj softver već koristimo u našem Udruženju u rekreativnim terminima, a ovde u biblioteci ćemo imati veći izbor knjiga koje ćemo moći da koristimo”, dodaje ova dvanestogodišnja devojčica.

Predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih iz Novog Pazara Radoš Mrlješ je za emisiju “Živeti zajedno” istakao da softver ima veoma bitne potencijale za dalju edukaciju osoba sa oštećenim vidom.

“Ja ovaj softver koristim poslednjih šest godina i zahvaljujući njemu uspeo sam da završim fakultet. Ovo je jedan vid revolucije koji je slepom čoveku omogućio da nezavisno radi stvari koje voli”, ocenio je.

Defektolog Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Mirsada Dibranin Ajdinović kaže da uvođenje govornog softvera predstavlja potvrdu o stvaranju jednakih prilika za sve.

“Ono što je važno u vezi sa softveorm je njegova pravilna i ekonomična upotreba, a mi smo sa zaposlenima u biblioteci isplanirali skeniranje odgovarajućih lektira i stručne literature, kako bi naši korisnici mogli na pravi način da iskoriste sve njegove prednosti”, dodaje Dibranin Ajdinović.

U biblioteci Dositej Obradović po jedan takav računar je instaliran na Dečijem odeljenju, Naučnom i Odeljenju za odrasle.

E.Đulović

PREUZMI AUDIO