Novopazarka Amina Brunčević koja od rođenja ima cerebralnu paralizu, diplomirala je pravo na Državnom univerzitetu i ostvarila želju da dobije posao u svojoj struci. Ipak, najveće životne želje se najčešće ne ostvaruju tako jednostavno.

Ona je gostujući u emisiji “Živeti zajedno” rekla da joj se šansa ukazala tek početkom maja ove godine, kada je posao dobila kroz program javnih radova Nacionalne službe za zapošljavanje.

“Trenutno sam zaposlena u Centru za socijalni rad i veoma sam zadovoljna poslom i materijom koja se tu izučava. Nažalost, ovo nije trajno rešenje jer imam ugovor na četiri meseca i posle toga neznam šta će da se desi”, počinje Amina svoju priču.

Ona dodaje da bi ukoliko ne ostane na ovom radnom mestu volela da bude sekretar škole, profesor ili da možda ima svoju privatnu pravnu agenciju.

“Dijapazon zanimanja koji mogu da obavljam kao diplomirani pravnik je širok, ali obzirom da imam poteškoće u kretanju onda bi za mene kancelarijski posao bio idealan jer je to statično i ne zahteva puno kretanja”, kaže Amina.

Ističe da biti osoba sa invaliditetom u Novom Pazaru i završavati fakultet nije uopšte jednostavno i da joj je na samom početku studiranja bilo teško da se privikne.

“Na početku mi je bilo teško i da prisustvujem predavanjima, jer na fakultetu nije bilo rampe a ja se krećem pomoću štaka. Zahvaljujući mojoj majci koja mi je prve dve godine pomagala tu prepreku sam uspela da savladam, a onda sam naučila da te arhitektonske prepreke sama savladam”, dodaje Amina.

“Cerebralna paraliza, ili bilo koji drugi invaliditet, nije bolest već stanje i sa tim se živi. Ja se trudim da vodim potpuno normalan život i zato mi smeta kada za nas kažu da smo osobe sa posebnim potrebama, jer ja imam potrebe kao i svaki drugi čovek”, kategorična je ova Novopazarka.

Osim što bi volela da dobije stalan posao, Amina planira i da završi master a od toga je deli još samo jedan ispit.

“Nadam se da će mi to omogućiti da dobijem stalno zaposlenje, i smatram da svaka osoba bila ona sa invaliditetom ili ne treba da se trudi da u svakom poslu pruži svoj maksimum i na taj način doprinese boljitku zajednice”, kaže Amina.

Kada je o zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Novom Pazaru reč, oni su preko Nacionalne službe za zapošljavanje uključeni u sve mere aktivne politike zapošljavanja, rečeno nam je u filijali ove institucije.

Portparol Aida Bojadžić rekla je za emisiju “Živeti zajedno” da je u prvoj polovini ove godine zaposleno 39 osoba sa invaliditetom, kroz program novog zapošljavanja uključeno je tri lica ,od kojih je jedno pokrenulo sopstveni biznis, a 18 osoba je uključeno u program javnih radova.

“Javni radovi podrazumevaju zasnivanje četvoromesečnog radnog odnosa na privremenim i povremenim poslovima. Imamo dobru saaradnju sa Centrom za socijalni rad, Međuopštinskom organizacijom saveza slepih i slabovidih, Udruženjem gluvih i nagluvih i Gradskom Čistoćom, i osobe iz tih institucija su uglavnom i uključene u program javnih radova”, kaže Bojadžićeva.

Obaveza zapošljavanja osoba sa invaliditetom uređena je i Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, a svaki poslodavac koji ima od 20 do 49 zaposlenih dužan je da ima u radnom odnosu jednu osobu sa invaliditetom.

“Odličnu saradnju imamo i sa poslodavcima, pa često apelujemo na njih da se obrate nama u smislu podsticanja zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Svakako je bolje zaposliti jednu osobu sa invaliditetom, nego plaćati penale čemu poslodavci više pribegavaju”, dodaje Bojadžićeva.

Ona je dodala da će u narednom periodu filijala kroz obuke za tržište rada uključiti pet osoba koje će pohađati osnovnu informatičku obuku i na taj način im pomoći da brže i lakše dođu do posla.

Na evidenciji filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Pazaru trenutno se nalazi 157 osoba sa invaliditetom, od kojih 57 ima završenu osnovnu školu, a četiri osobe sa fakultetskom diplomom takođe čeka posao.

E.Đulović

PREUZMI AUDIO