Ana, Marina i Esma su plesna grupa. Reklo bi se, ništa neobično i samo jedna od stotina takvih u Srbiji.

Ipak, one su posebne i jedinstvene, jer je Marina Blažić devojka sa jedinstvenom dijagnozom u svetu, Ana Jovčić je slepa, a Esma Hadžić gluvonema. One plešu u tišini i mraku i osvajaju svetska priznanja.

Na pitanje kako je moguće da slepa i gluva osoba uopše komuniciraju, Marinina mama Nadica Blažić je Sto plus radiju objasnila da je njena ćerka spona i koreograf grupe.

“Ona je osmislila način kako da gluvu drugaricu Esmu i slepu Anu nauči da igraju. Marina Ani broji, a Esmi govorom tela pokazuje bilo koju promenu u ritmu muzike”, opisala je kako izgledaju njihove probe.

Nadica Blažić je i predsednica Udruženja samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom Plava školjka iz Beograda, koje organizuje učešća na plesnim takmičenjima za osobe sa invaliditetom .

Ana, Marina i Esma su prošle godine na Svetskom prvenstvu osvojile četvrto mesto, dok su ove godine bile druge u Evropi.

“Prijavile su se i za ovogodišnje Svetsko prvenstvo, koje će od 21. do 25. oktobra biti održano u italijanskom gradu Riminiju, ali je sve pod znakom pitanja zbog nedostatka novca”, požalila se Nadica Blažić.

Prema njenim rečima, plesna grupa je zatražila pomoć Ambasade Srbije u Italiji i Er Srbije, od koje očekuje popust, ali da i pored toga nedostaje još par hiljada evra.

“Moram da zamolim sve ljude dobre volje i firme da nam sa koliko god novca mogu pomognu oko odlaska, smeštaja i boravka tokom takmičenja. U Italiju ce ići pet osoba. Marina Blažić, Esma Hadžić i Ana Jovčić su naše tri takmičarke, a na prvenstvo bi išle u pratnji prevodioca i mene kao odgovornog lica”, rekla je Nadica Blažić.

Ona je dodala da donacije primaju preko računa Udruženja broj 265101031000053073 kod Raiffeisen Banke, a da je za dodatne informacije uvek dostupna putem telefona 069 35 34 888.

Marina Blažić je prvih 15 godina života najviše vremena provodila na rehabilitaciji i kontrolama, ali je i pored zahtevnog lečenja i sumnje lekara u njen razvitak igrala u folklornoj grupi i svirala klavir. Završila je za tehničara grafičke dorade u školi za decu ostećenog sluha.

Esma Hadžić je rodom iz Novog Pazara, oba roditelja su joj gluvonema kao i mladja sestra. Esma voli sve vrste sportova, ali se aktivno bavi stonim tenisom.

Ana Jovčić je prevremeno rodjena i u devetoj godini potpuno oslepela. Ipak, bila je najbolji slepi đak Srbije u 2013. godini. Ove godine je upisala Filološki fakultet.