Želja da kao student zaradi dodatni prihod odvela je 2006. godine Abdulaha Nišića iz Sjenice na posao u Crnu Goru gde je, radeći na građevini, zadobio povredu koja ga je vezala za invalidska kolica.

Nišić je govoreći u emisiji “Živeti zajedno” na radiju Sto plus izjavio da se njegov život od tog trenutka u potpunosti promenio i da je postao svestan svih poteškoća sa kojima se osobe sa invaliditetom u Sjenici svakodnevno suočavaju.

Kako kaže, neki od tih problema se mogu lako rešiti, čime bi se kvalitet život osoba u invalidskim kolicima značajno poboljšao.

“Većina objekata u Sjenici nije prilagođena osobama sa invaliditetom, čak ni pojedine zgrade državnih institucija nemaju adekvatan prilaz, pre svega mislim na poštu i drugi sprat zgrade opštinske uprave. Takođe mislim da bi u Sjenici trebali da se grade niži trotoari, to bi osobama sa invaliditetom olakšalo kretanje”, dodao je Nišić.

On je istakao da je veliki problem osoba sa invaliditetom i pronalazak posla, jer ni jedna takva osoba u Sjenici nema posao, a niti državne institucije i privatnici imaju volje da zaposle osobu sa invaliditetom.

Nišić smatra da je takav stav pogrešan i dodaje da su osobe sa invaliditetom često znatno više posvećene poslu nego što je slučaj sa osobama koje ga nemaju.

On smatra da bi zajedničkim delovanjem osobe sa invaliditetom lakše ostvarivale svoja prava u Sjenici, dodaje da je potrebno da se takve osobe bolje međusobno organizuju da bi se to i ostvarilo.

Nišić je istakao da su Sjeničani generalno ljubazni i da imaju razumevanja prema osobama sa invaliditetom, dok su primeri lošeg ponašanja prema ovakvim osobama uglavnom izolovani slučajevi.

 

PREUZMI AUDIO

D. Selmanović