Njegovi branioci su tom sudu uputili zahteve kojim su tvrdili da je tokom suđenja došlo do bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, tražeći da se predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje, pred potpuno izmenjenim većem.

Međutim, Vrhovni kasacioni sud je zahteve odbio kao neosnovane, ocenivši da u postupanju nižestepenih sudova nije bilo povreda Zakona o krivičnom postupku.

Apelacioni sud u Kragujevcu potvrdio je u avgustu prošle godine presudu Višeg suda u Kraljevu kojom je Tutić (59) osuđen na godinu i osam meseci zatvora zbog produženog krivičnog dela primanje mita.

Presudom tog suda, koja je potvrđivanjem prvostepene postala pravnosnažna, Tutiću je određena i mera zabrane vršenja poziva lekara specijaliste hirurgije i to u trajanju od dve godine od dana pravosnažnosti presude.

“Vreme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava se u vreme trajanja ove mere”, navodi se u presudi.

Pored toga, od njega je oduzeto oko 72.000 dinara i 170 evra, kao imovinska korist pribavljena krivičnim delom.

Iako je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u avgustu prošle godine, Tutić još uvek nije počeo njeno izdržavanje jer ju je tri puta odlagao zbog zdravstvenih problema.

Prema saznanjima radija Sto plus, njegove navode o zdravstvenim problemima veštaci medicinske struke iz Novog Pazara smatrali su opravdanim zbog čega mu je Osnovni sud odlagao odlazak na izdržavanje kazne.

Tutić je nedavno predao i četvrti zahtev, a njegove zdravstvene probleme ovog puta će, po nalogu predsednika Osnovnog suda, veštačiti lekar iz Kraljeva.

On je uhapšen 17. oktobra 2018. godine, u akciji Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Kraljevu i policije, zbog sumnje da je od šest osoba, koje je lečio na hirurškom odeljenju ili od njihovih rođaka, primio mito.

Doktor Tutić jedan je od najpoznatijih hirurga u novopazarskoj Opštoj bolnici, a nakon vesti da je osuđen na kaznu zatvora održan je skup podrške na kojem je izjavio da je “žrtvovan, kako bi se Evropi pokazalo da ovde sve funkcioniše kako treba”.

Komentari (3)

 1. Građanin says:

  Slučaj Izeta Tutića je pokazatelj Evropi da ovde funkcioniše sve kako treba.
  E odavno se nisam više ismejao. 🙂

  3
  0
 2. Gradjanin says:

  Ko god uzima mito i pored plate od hiljadu eura koju dobija iz budzeta od novca pacijenata treba da odgovara. Al ne treba Tutica za primer u zatvor a kad se daje doktorima po Srbiji jos se blagosiljaju.

  2
  2
 3. Huso says:

  Eto kakvi smo mi ljudi. Sada ce se narod krpiti i spasavati u Beogradu. Tamo je primanje mita razradeno preko sestara i ostalih u ekipi. Pripremite hiljadarke , druge nema kao sto sam i ja platio.

  0
  2

Comments are closed.