Kako je objavljeno na sajtu Republičke direkcije za vode, korićenje tri novopazarske reke povereno je konzorijumu koji čine “Milenijum tim” i “Jadran” iz Beograda i “HSV” iz Vlasotinca.

Tender je bio podeljen u tri partije (lota), a najvrednija se odnosila na korićenje oko 2.500 metara Raške koje će koštati blizu 13,8 miliona evra. Radovi na korićenju 3,5 kilometra obale Trnavice vredni su preko 7,8 miliona evra, a kilometra obale Jošanice više od 3,3 miliona evra.

Ukupno ugovorena vrednost posla je 24.996.000 evra.

Na sajtu Republičke direkcija za vode nema podataka o tome da li je bilo i drugih ponuđača na tenderu, raspisanom 6. septembra.

Nastavak projekta korićenja obala reka koje protiču kroz Novi Pazar najavljen je u novembru 2022. godine, prilikom posete predstavnika Javnog preduzeća “Srbijavode” ovom gradu.

Direktor tog javnog preduzeća Goran Puzović rekao je tada da bi radovi trebalo da počnu u martu prošle godine i da bi trebalo da traju tri godine.

“Time ćemo staviti Novi Pazar na listu bezbednih gradova za život u Srbiji, a uz još neke radove i mere koje planiramo on će biti jedan od integralno zaštićenih gradova”, poručio je tada Puzović.

Desetak dana nakon te najave ove tri reke su se izlile, kao i dva meseca kasnije kada su se dve osobe utopile u nabujaloj Trnavici.