Za poslednjih 10 godina, petnaestak osoba sa invaliditetom iz Novog Pazara i okoline položilo je vozačke ispite i steklo vozačke dozvole koje su im omogućile veću mobilnost i olakšale putovanja na većim distancama.

Jedna od njih je i Marija Durutović iz Nikšića, koja je na stalnom boravku u Specijalnoj bolnici za progresivne mišićne bolesti u Novopazarskoj banji. Ona je vozačku dozvolu stekla 2009. godine.

“To mi je bila želja iz detinjstva i kada se pružila prilika, iskoristila sam je. Obuka mi je išla od ruke, nisam imala nikakvih problema, brzo sam je završila i brat mi je ubrzo po sticanju vozačke kupio automobil. Od tada sam aktivan vozač”, izjavila je Marija gostujući u emisiji “Živeti zajedno” na radiju Sto plus.

Vozačka dozvola znatno joj je olakšala život, automobil često koristi kako bi završila poslove u Novom Pazaru, a za poslednjih šest godina je prešla nekoliko hiljada kilometara.

“Pored svakodnevnog korišćenja automobila u Novom Pazaru, na svaka dva-tri meseca putujem iz Novopazarske banje do rodnog Nikšića i nazad. Takođe, putujem i do drugih gradova u Srbiji, a često vozim kolege iz Udruženja paraplegičara na razna okupljanja ili takmičenja”, rekla je Marija.

Ona dodaje da u saobraćaju nikada nije imala problema i da joj pojedini vozači daju prednost na ulici, iako ona ne želi nikakve privilegije, već da je tretiraju kao i sve ostale učesnike saobraćaja.

“Kao veliki problem moram da izdvojim nedostatak obeleženih parking mesta za vozila osoba sa invaliditetom. U Nikšiću to nije toliko izraženo, ali je u Novom Pazaru ogroman problem jer ih ima tek dva ili tri. Za sve ove godine koliko vozim nikada nisam uspela da se parkiram na tim mestima, uvek su zauzeta. To je užasno i mora se nešto učiniti”, naglasila je Durutović.

Marija i sve ostale osobe sa invaliditetom iz ovog kraja su vozačke dozvole stekle u auto školi “Daca”, jedinoj u Sandžaku sa licencom za obuku osoba sa invaliditetom za polaganje vozačkog ispita.

Instruktor Saša Milović izjavio je u emisiji “Živeti zajedno” da su obuku osoba sa invaliditetom počeli da vrše 2006. godine, u okviru zajedničkog projekta sa Udruženjem paraplegičara i uz podršku Ambasade Švajcarske u Srbiji.

“Svi kandidati su bili dobri, obuci su pristupili sa puno entuzijazma, nisu tražili nikakve privilegije, niti njih Zakon tretira drugačije prilikom obuke i polaganja ispita. Imaju isti broj teorijskih časova, kao i vožnje. Svi su uspešno završili obuku, stekli dozvole i postali savesni i odgovorni vozači”, kazao je Milović.

On je dodao da se, sa dobijanjem dozvole, život osoba sa invaliditetom promenio, a da je pojedinima to bio osnov za pokretanje biznisa.

“Jedan naš kandidat je po dobijanju dozvole počeo da radi kao taksista i prema poslednjim informacijama koje imam, trenutno taj posao obavlja u Španiji”, dodao je Milović.

N. Kočović

PREUZMI AUDIO