Krajem prošlog meseca pokretu Kreni-promeni dostavljen je odgovor Ministarstva zdravlja u kojem je navedeno da je u Opštoj bolnici u ovom gradu trudnicama omogućena besplatna pratnja u porođajnoj sali.

Ovaj pokret i nekoliko potpisnica inicijative su početkom februara predali zahtev Opštoj bolnici da se trudnicama omogući ta usluga.

Jedna od Novopazarki koja je podržala ovu inicijativu Amina Kurtanović Nikšić rekla je radiju Sto plus da procedura za predaju zahteva nije komplikovana i pozvala sve trudnice da iskoriste svoje pravo.

„Potrebno je da trudnica napiše molbu u jednoj rečenici koga želi za pratioca u Sali i kada je termin za porođaj i taj zahtev preda Opštoj bolnici. Pratilac je dužan da dostavi sterilne briseve grla i nosa, a bitno je naglasiti da je ova usluga potpuno besplatna i da ništa ne košta“, rekla je Kurtanović Nikšić.

Ona smatra da je potrebno vreme da ova usluga zaživi, ali i razumevanje od strane trudnica za medicinsko osoblje koje nije upoznato sa detaljima oko predaje zahteva za odobravanje ove usluge.

„Bilo je situacija da medicinsko osoblje nije upoznato sa procedurom oko predaje zahteva, zato je potrebno da ova usluga zaživi i da postane uobičajena stvar jer je zakonski odobrena. Malim koracima napravili smo veliku stvar i treba imati strpljenja za sve moguće nedoumice“, dodala je ova Novopazarka.

Inicijativa da se trudnicama omogući besplatna pratnja tokom porođaja, nedavno je predata u okviru peticije Stop akušerskom nasilju, koja je u Srbiji nedavno podržana sa više od 190.000 potpisa.