Udruženje gluvih i nagluvih iz Novog Pazara je i ove godine sportskim aktivnostima i druženjem sa svojim članovima obeležilo Svetsku nedelju gluvih i nagluvih koja traje do nedelje.

Sekretar Udruženja, koje osim Novog Pazara obuhvata i Sjenicu, Tutin i Rašku, Ismet Buđevac je gostujući u emisiji “Živeti zajedno” rekao da je osim takmičenja u šahu i pikadu članovima predstavljena i brošura o upotrebi znakovnog jezika.

“Prošle godine je usvojen Zakon o upotrebi znakovnog jezika i analiza svega toga sadržana je u brošuri koju smo podelili našim članovima. To je ujedno i bio naš cilj povodom ovogodišnjeg obeležavanja Svetske nedelje gluvih i nagluvih, pa smo sa tim zakonom upoznali javni sektor, privatna preduzeća i sve institucije sa naše teritorije”, rekao je Buđevac.

On je dodao da je veoma bitno da se taj zakon adekvatno primenjuje jer se na taj način u velikoj meri može poboljšati kvalitet života gluvih i nagluvih osoba.

“Do pre par godina sva gluva i nagluva lica kao i druge osobe sa invaliditetom bile su u velikoj meri diskriminisane i tretirane kao gradjani drugog reda. Izglasavanjem ovog zakona, kao i Zakona o socijalnoj zaštiti i dnevnim boravcima, možemo reći da se položaj osoba sa invaliditetom u znatnoj meri poboljšao”, rekao je Buđevac.

On je istakao da ne može sa sigurnošću da kaže koliko Udruženje gluvih i nagluvih ima članova, jer se taj broj povećava iz godine u godinu.

“To je oko 1.000 članova, ali taj broj stalno varira i nažalost stalno se povećava”, dodaje Buđevac.

On je rekao da je zbog novog zakona o inkluziji obrazovanja sve manje specijalnih škola za gluve i nagluve osobe.

“Taj zakon dozvolio je roditeljima da svoje gluvo ili nagluvo dete mogu da upišu u bilo koju školu. Mi pri osnovnoj školi Jovan Jovanović Zmaj imamo specijalno odeljenje koje je pre par godina imalo 13 učenika a sada se to svodi svega na pet ili šest”, kaže Buđevac.

Govoreći o aktivnostima koje se u prostorijama Udruženja organizuju za članove Buđevac kaže da se oni svake srede okupljaju i raznim sadržajima upotpunjuju svoje vreme.

“Dostupna su im tri televizora, računar sa internetom, organizuju se šahovska takmičenja kao i takmičenja u pikadu i stonom tenisu. Oni to vreme svakako provode kvalitetno”, rekao je Buđevac.

On ističe da gluva i nagluva lica imaju naročito izraženu želju da se bave sportom a mnogi od njih su u tome izuzetno dobri.

“Naši članovi su svake godine redovno uključeni u republička, evropska i svetska takmičenja. Imamo odlične rukometaše, šahiste, stonotenisere i fudbalere. Najpoznatije ime svakako je rukometni reprezentativac Zahit Tutić koji je donosio medalje sa mnogih evropskih i svetskih takmičenja. Obzirom da mu godine više ne dozvoljavaju da se aktivno bavi ovim sportom, verovatno će karijeru završiti sledeće godine. Pre par godina smo na evropskom prvenstvu u malom fudbalu u Švajcarskoj osvojili prvo mesto”, priča Buđevac za našu emisiju.

On je ocenio da rad sa gluvim i nagluvim osobama nije lak ali da je pre svega human.

“Naši članovi su uglavnom familijarni ljudi, osnovali su porodice i pozitivni su ljudi, uprkos svom invaliditetu. Njima treba podrška i poverenje, a ja ih najbolje razumem. Sa njima radim skoro 42 godine i nastaviću da im pomažem kao i do sada”, naglasio je Buđevac.

E.Đulović

PREUZMI AUDIO