Posle Beograda koji je prvi pokrenuo uslugu “Predah porodice” , Novi Pazar je drugi grad u Srbiji koji je ove godine deci sa teškoćama u razvoju omogućio višednevni boravak u specijalizovanoj ustanovi, izjavio je koordinator Dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle ometene u razvoju Tahir Delić.

On je u emisiji Sto plus radija “Živeti zajedno“ ocenio da se odnos prema takvoj deci u poslednjih deceniju, dve znatno promenio na bolje, ali da “svakog normalnog čoveka“ treba da zabrine procena da u Novom Pazaru i okolnim mestima živi izmedju 2.500 i 3.000 dece koje roditelji sklanjaju iz javnog života, pa ih nema ni u zvaničnoj evidenciji.

“Na žalost, još uvek ima porodica koje kriju decu ometenu u razvoju, jer je menjanje svesti i navika ljudi dugotrajan i težak proces. Mi smo pre 17 godina imali 15 korisnika. Na evidenciji smo imali oko 300 upisanih osoba ometenih u mentalnom razvoju, a danas ih imamo 987 registrovanih, od kojih sa 230 imamo povremenu komunikaciju”, rekao je Delić.

On je istakao da još uvek ima mnogo toga što treba uraditi da sve službe rade kako treba i da poštuju propise i pravila koja su uspostavili, ali da ga ohrabruje činjenica da se menja svest ljudi, da imaju podršku lokalne samouprave i onih koji hoće da pomognu.

Realizacijom projekta “Predah porodice”, kada je tokom avgusta 15 porodica kostilo njihovu novu uslugu, roditelji su prvi put bili u prilici da svoju decu ometenu u razvoju tokom radne nedelje smeste kod njih.

“Tokom tog vikenda porodica može da se posveti drugoj deci, supružnici mogu da se posvete jedno drugom, negde da otputuju ili šta god, bez brige za dete ometeno u razvoju koje imaju. Deca ovde nisu samo na čuvanju, već imaju ishranu i razne aktivnosti od jutra do mraka, koje su radjene po posebnom program za njih“, pojasnio je Delić.

On je dodao da još uvek svi roditelji njihovih korisnika nisu informisani da je počela ova usluga, a da očekuje veliko interesovanje.

“Grupe neće biti veće od šest do osam dece, jer su to heterogene grupe, sa različitim nivoima ometenosti dece. Sa njima su po četiri negovateljice, a ova usluga može da se koristi jednom mesečno”, rekao je Delić.

On je istakao da se i broj korisnika Dnevnog boravka povećao od prošle godine sa 30 na 45, a da na spisku imaju njih 65.

“Oni su ovde od 8 do 15 sati, tokom kojih imaju više različitih radionica, u zavisnosti od njihovih potreba, a sa njima rade fizioterapeuti, psiholozi, defektolozi, logopedi, a imaju i dva obroka.
Polako uspostavljamo i uslugu prevoza, a naš mini bus će imati ustaljenu maršutu, tako da će roditelji moći da dovode decu na mesto koje je najbliže njihovoj kući”, kaže Delić.

On dodaje da je ideja za unapredjenje života osoba ometenih u razvoju mnogo, navodeći kao jednu od njih izgradnju bazena za terapije plivanja, ali da za sve treba novca i razumevanja viših istanci.

A.Bajrović

PREUZMI AUDIO