Iako u Novom Pazaru postoji značajan broj organizacija civilnog društva, mali broj njih izdvaja osobe sa invaliditetom kao objekt svog interesovanja i delovanja.

Značajne korake u ovoj oblasti napravili su Kulturni centar i Narodna biblioteka “Dositej Obradović” izgradnjom prilaznih rampi osobama sa invaliditetom, čime utiču na podsticanju njihove socijalne inkluzije.

Izgradnjom dve rampe u biblioteci invalidne osobe su sada prvi put u mogućnosti da vide unutrašnjost ove ustanove i da koriste sve njene usluge.

Direktor Elijas Rebronja kaže za radio Sto plus da su rampe izgrađene sredstvima Norveške vlade, a u saradnji sa Kancelarijom zaštitnika gradjana.

“Jedna rampa je statična i nalazi se na ulazu u zgradu, a druga je pokretna i smeštena je u samoj biblioteci. U saradnji sa lokalnom samoupravom dobili smo i novu pešačku stazu, koja će od ulaza u park voditi do same biblioteke, tako da će svi građani sada imati bolji pristup našoj ustanovi”, rekao je Rebronja.

On je istakao da će osobe sa invaliditetom sada moći da prisustvuju brojnim književnim večerima koje ova ustanova organizuje, ali i da predstave svoj stvaralački opus široj javnosti.

“Oni se na ovaj način potpuno uključuju u život zajednice i svega što se dešava u gradu. Mi ćemo ih uključiti u sva kulturna dešavanja koja organizujemo, a potrudićemo se da oni ne budu samo posmatrači, nego i aktivni učesnici, u skladu sa njihovim mogućnostima i potrebama”, rekao je Rebronja.

On je podsetio da je biblioteka krajem prošle godine poklonila Novopazarskoj banji oko 300 knjiga za potrebe osoba koje su na stalnom smeštaju.

“Oni vole da čitaju, jer su knjige i televizija njihov dodir sa svetom. Uskoro očekujemo njihovu posetu, pripremili smo i poklone, ali i besplatne članske karte biblioteke. Planiramo da uspostavimo saradnju sa bibliotekom iz Podgorice i od njih ćemo dobiti određeni broj knjiga koje su namenjene sa slabovide osobe”, rekao je Rebronja.

On smatra da invalidne osobe ne treba tretirati na neki poseban način, već da im treba stvoriti uslove da budu ravnopravni sa ostalima i da se ravnopravno uključe u život zajednice.

Osim biblioteke, osobe sa invaliditetom već neko vreme mogu da posećuju i manifestacije koje organizuje Kulturni centar.

Direktor ove kulturne ustanove Husein Memić kaže za naš radio da oni imaju nekoliko prilaznih rampi, a da im nedostaje jedino jedna za Multimedijalni centar, koju će izgraditi do kraja godine.

“Pre godinu dana smo uradili dve prilazne rampe prema bašti, a nedavno smo jednu napravili i iza zgrade na novom platou. Sada invalidne osobe mogu da priđu Koncertnoj dvorani sa više strana, jer rampe postoje ka prednjem, zadnjem i bočnom delu zgrade”, rekao je Memić.

On je istakao da osobe sa invaliditetom imaju trajne legitimacije i besplatan ulaz za sve događaje i manifestacije koje organizuje ova ustanova.

“Ulaz nije besplatan samo za njih, već i za njihove roditelje, odnosno pratioce koji ih dovedu na neki događaj. Za njih je uvek garantovano mesto u prvim redovima”, rekao je Memić.

On je rekao da ova ustanova ima dobru saradnju sa organizacijama koje okupljaju osobe sa invaliditetima, kao i da je spreman da realizuje nove ideje da im pomogne.

“Nedavno smo organizovali koncert, čiji je prihod bio namenjen Društvu za mentalno nedovoljno razvijena lica, jer im je nedostajalo sredstava za ogrev. Obilazili smo i nosili poklone nekoliko puta ovom društvu, nosili namirnice u Novopazarsku banju, pomagali Udruženje psihologa, dakle spremni smo svima da izadjemo u susret”, rekao je Memić.