Osobe sa invaliditetom iz Raške već par godina mogu da rade i zarade proizvodeći razne predmete od drveta u radionici koja je opremljena uz pomoć razvojnog programa Evropski Progres i lokalne samouprave.

Predsednik Udruženja za pomoć licima sa posebnim potrebama Zlatko Vukosavljević kazao je u emisiji radija Sto plus “Živeti zajedno” da je to udruženje ranije organizovalo samo radionice za decu sa posebnim potrebama, ali da su pre pet godina nabavili prvu mašinu za pravljenje predmeta od drveta i započeli proizvodnju.

“Sve je počelo dobijanjem 650.000 dinara od Evropskog Progresa i nabavljanjem te prve mašine i alata. Za početak smo pravili male stolice, zarada nam nije bila cilj, već samo da osnažimo naše članove, da bi mogli da shvate da su sposobni da naprave proizvod koji je tražen na tržištu i koji se može prodati”, rekao je Vukosavljević.

U sposobnosti osoba sa invalididetom ubrzo su se uverili i predstavnici tog razvojnog programa koji su na sledećem konkursu Udruženju odobrili još 2,2 miliona dinara. Pomogla je i lokalna samouprava, pa je radionica obogaćena novim, savremenim mašinama.

“Zaokružili smo procese proizvodnje pojedinih predmeta, a počeli smo da ostvarujemo i profit koji smo koristili za nabavku materijala, ali i isplatu zarada našim članovima. Počeli smo da konkurišemo za javne radove, pravili smo saobraćajne oznake za lokalnu samoupravu, suvenire za Turističku organizaciju, priveske za privrednike i različite predmete po porudžbinama”, istakao je Vukosavljević.

On dodaje da je podela rada u procesu proizvodnje podeljena na osnovu invalidideta i da svako radi ono što mu radna sposobnost dozvoljava.

“Nažalost, mi nismo firma i ne možemo našim članovima da obezbedimo redovna mesečna primanja. Sve zavisi od porudžbina, ali oni uvek mogu sami da dođu, naprave nešto i to prodaju, na Kopaoniku ili u Raški”, kazao je Vukosavljević.

Cilj im je da u narednom periodu od radionice Udruženja naprave malo preduzeće koje bi za stalno zaposlilo osobe sa posebnim potrebama, ali Vukosavljević naglašava da će se to teško desiti bez promene pravnih propisa i fiskalnih nameta.

“Prema sadašnjem zakonodavstvu, ta firma bi morala da posluje po svim tržišnim principima. Imali bismo određene olakšice, ali su one nedovoljne da bismo mogli da opstanemo na surovom tržištu. Dovoljno je reći da bismo mi plaćali iste poreze kao i druga preduzeća”, rekao je Vukosavljević.

Govoreći o položaju osoba sa posebnim potrebama u Raški, Vukosavljević kaže da je on prethodnih godina značajno unapređen, ali da su i dalje prisutni brojni problemi, koji su gotovo isti u svim mestima u Srbiji.

“Muče ih isti zdravstveni, ali i administrativni problemi. Procedure za ostvarivanje osnovnih prava su složeni, previše se šaltera mora obići, previše dokumenata izvaditit. Problem je i zapošljavanje, ali to je sveprisutna boljka u celoj Srbiji i nije vezan samo sa osobe sa invalididetom”, naglasio je Vukosavljević.

U rad ovog udruženja svakodnevno je uključeno preko 60 osoba, od odraslih osoba koje su angažovane u proizvodnji do predškolske dece.

Vukosavljević dodaje da su deca sa posebnim potrebama u Raški uključena u inkluzivno obrazovanje, ali i da postoje po jedno specijalno odeljenje u osnovnom i srednjem obrazovanju.

On navodi da lokalna samouprava ima razumevanja za osobe sa posebnim potrebama, a da im pomažu i brojni privrednici, kao i građani.

“Vidljivo je to na svakom koraku da naša lokalna zajednica osobe sa invalididetom i posebnim potrebama prihvata i to kao punopravne članove društva”, zaključuje Vukosavljević.

N. Kočović

 

PREUZMI AUDIO