Za Draženka Mitrovića svetskog rekordera u bacanju diska i osvajača brojnih medalja na najvećim takmičenjima nema prepreka. Nije se predao ni kada je nesrećnim slučajem pre skoro trideset godina ostao vezan za invalidska kolica.

“Imao sam svega deset godina… Dok sam se igrao sa klincima, komšija je nesvesno ispalio metak iz pištolja koji je pogodio mene. Od tog trenutka kreće moja velika borba, jer je povreda kičme potpuno promenila moj život”, kaže Mitrović.

On je govoreći u emisiji “Živeti zajedno” na radiju Sto plus izjavio da mu je u početku bilo veoma teško da prihvati svoj invaliditet, ali da je zahvaljujući sportu uspeo da se izbori sa tim.

“Bio sam hiperaktivno dete i put od tri kilometra do škole sam svakog dana bukvalno pretrčavao. Prvi susret sa invalidskim kolicima jeste bio traumatičan, ali mi je podrška porodice i ljubav prema sportu pomogla da se na pravi način izborim sa hendikepom”, dodaje Mitrović.

Draženko je sportom počeo da se bavi 2002. godine, a pre atletike bila je to košarka u kolicima. Osvojio je 22 medalje na najvećim takmičenjima i svetski je rekorder u bacanju diska u klasi F54 sa 33 metra i 68 centimetara.

“Moj put do uspeha bio je trnovit. Prvu medalju u disku osvojio sam 2005. godine sa 23,43 metara, a sada sam na 33,38. Trebalo je mnogo vremena za napredak od 10 metara”, naveo je Mitrović.

Mitrović je nedavno posetio i Novi Pazar kako bi promovisao projekat “Šampioni svaki dan” čiji je cilj omasovljenje paraolimpijskog pokreta u Srbiji.

On smatra da takve platforme mogu u velikoj meri da pomognu u socijalizaciji osoba sa invaliditetom i zato se rado priključio celoj priči.

Ovaj hrabri sportista trenutno se sprema za svetsko prvenstvo u Londonu ali polako razmišlja i o penziji.

“Napravio sam dosta toga u godinama kada je to trebalo i vreme je da se ide silaznom putanjom” dodaje Mitrović.

On smatra da nikada ne treba odustajati jer je za uspeh potrebna čvrsta volja ali i puno rada.

E.Đulović

PREUZMI AUDIO