Kada dobijete dete koje se razlikuje od ostale potrebno vam je neko vreme da to prihvatite, i tu vam u startu niko ne može pomoći… Mnogo je lakše kada razmenite mišljenje sa drugim roditeljima, jer tada znate da niste sami i da vaš problem možete da podelite sa nekim ko vas najbolje razume, pričaju nam roditelji dece sa Daunovim sindromom i posebnim potrebama.

Oboje se slažu da je podizanje deteta sa smetnjama u razvoju veoma težak zadatak i ozbiljan izazov za roditelje koji se tada suočavaju sa velikim problemom.

Roditelji dece koja su i korisnici “Dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle ometene u razvoju” u Novom Pazaru kažu da je najteži momenat za njih bio onaj kada su im lekari saopštili dijagnozu.

Novopazarka Fikreta Halilović, majka 17-godišnjeg mladića sa Daunovim sindromom, kaže da u početku nije ni znala o kakvoj je bolesti reč.

Ona je u emisiji “Živeti zajedno” istakla da joj je trebalo puno vremena da prihvati činjenicu da njen sin ima poteškoće u razvoju.

“U početku mi je bilo jako teško, ali vremenom sam naučila da živim sa tim i da brinem o svom detetu najbolje što mogu. U takvoj situaciji ne može neko drugi puno da vam pomogne. Morate sami da naučite da se izborite sa tim i ojačate”, kaže Fikreta.

Ona dodaje da je njen sin od prve godine života uključen u Društvo za pomoć nedovoljno razvijenim osobama u Novom Pazaru a kasnije i u aktivnosti Dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle ometene u razvoju.

“Ljudi iz ovog Društva su mi puno pomogli da prebrodim sve probleme i ovo mesto je za našu decu i nas roditelje pravi raj.

Sa njenom konstatacijom slaže se i Vukomir Tomović, otac 30-godišnjeg mladića sa smetnjama u razvoju.

“Dok nije počeo da dolazi u Društvo, moj sin je praktično bio zatvoren u četiri zida a sada često imam problem da ga vodim kući”, kaže Vukomir.

On dodaje da pored poseta Društvu njegov sin voli i da gleda televiziju, sluša muziku ali često i da pomogne u nekim kućnim poslovima.

Velika pomoć za ovog oca predstavlja razgovor sa drugim roditeljima koji su u sličnoj situaciji kao on.

“Mnogo je lakše kada razmenite mišljenje sa drugim roditeljima jer tada znate da niste sami i da vaš problem možete da podelite sa nekim ko vas najbolje razume”, ističe Vukomir.

Društvo za pomoć nedovoljno razvijenim osobama svake druge nedelje organizuje “Radionicu za roditelje”.

E.Đulović

PREUZMI AUDIO