Sportski savez invalida Srbije osnovan je 1965. godine i to je organizacije koja prepoznaje značaj sportsko – rekreativnih aktivnosti za osobe sa invaliditetom, čiji se broj vremenom povećava i neophodno je pomoći im i uključiti ih u društvene tokove. Sportskim aktivnostima stvara se mogućnost da osobe sa invaliditetom uspostave bolju vezu sa ljudima.

Savez gluvih i nagluvih u Novom Pazaru postoji više od 60 godina, a sekretar te organizacije Ismet Buđevac tvrdi da želja za sportom, koju pokazuju gluva i nagluva lica, na njega ostavlja snažan utisak već više od četiri decenije.

“Kroz dugogodišnji rad upoznao sam veliki broj lica iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Raške koja su, nažalost, gluva ili nagluva. Pomagao sam im na razne načine, ali najviše me je impresionirala njihova želja za sportom i dokazivanjem da se ne radi o ljudima drugog reda, već da su rame uz rame s redovnom populacijom. Vole sport i on ih motiviše”, govori Buđevac za Radio sto plus.

Pri udruženju čiji je sekretar, postoje šahovska i stonoteniska sekcija, igra se i mali fudbal, ali je najpoznatije ime rukometni reprezentativac Srbije Zahit Tutić.
      
“Od velikog broja članova, nekoliko desetina su odlični sportisti – rukometaši, šahisti, stonoteniseri, fudbaleri. Za rukometaša Tutića zna cela država, donosio je medalje sa mnogih evropskih i svetskih takmičenja. Na zadnjem, u Turskoj, osvojio je još jednu bronzu”, ističe Buđevac.

“Na nedavnom takmičenju u stonom tenisu zauzeli smo treće mesto, prethodno smo bili ekipno sedmi na državnom prvenstvu u šahu, što su ozbiljni rezultati. Mehmed Ljajić je pojedinačno treći u stonom tenisu, odlični su Ibrahim Hadžić, Srđan Pendić. Imamo i sjajnog fudbalera iz Raške, koji igra u nižem rangu”, dodaje on.

Veliki uspeh pre dva meseca ostvarila je i 17-godišnja Esma Hadžić, koja se u Poljskoj okitila srebrnim odličjem na Evropskom prvenstvu u modernom plesu za osobe sa invaliditetom.

“Veoma su omiljeni. Dok je postojala SFRJ, na nivou tadašnje opštine je svaka radna organizacija imala svoj stonoteniski i šahovski klub, održavala su se takmičenja u prijatnoj atmosferi. Sve to imalo je i ima za cilj da se gluvim i nagluvim licima pomogne, da se takmiče i pokažu šta znaju. Najbitnije je da su dobri ljudi, nemamo nijednog problematičnog člana”, naglašava Buđevac.

On smatra da su kvalitetni rezultati sportista sa invaliditetom rezultat pravilne socijalizacije i dobrog kooptiranja tih lica u društvene tokove.
    
“Sredina ih doživljava na pravi način, omogućeno im je da imaju gde da treniraju. Već dve godine nam Fudbalski klub Novi Pazar daje besplatne ulaznice, što nama mnogo znači. Kad god je potrebno, u susret nam izađu gradski Sportski savez i opštinske vlasti. Iako su u mom delokrugu samo lica oštećenog sluha i govora, moram da kažem da je naš savez slepih i slabovidih lica, koji su u prostoriji preko puta nas, dao veliki broj sjajnih atletičara”, kaže sekretar novopazarskog Saveza gluvih i nagluvih.

Buđevac pojašnjava da su u 46 ovakvih organizacija u Srbiji zadovoljni zbog rešavanja pitanja znakovnog jezika.

“To je jedno od najvažnijih pitanja za gluve i nagluve. Znakovni jezik, njihov maternji, u svim je porama zakona, što znači da svaka organizacija mora da obezbedi prevodioca”, zadovoljan je tom činjenicom Ismet Buđevac.