Marija Milanović voli psihologiju, ali je život uveo u medijske sfere i već vodi autorsku emisiju na niškom Super radiju. Ništa čudno, ni neobično, da mlada koleginica od svoje sedme godine nije ostala bez vida.

Ozbiljan hendikep sada 34-godišnje Marije, sa kojim se suočila odmah nakon rođenja, nije je sprečio da ostvari svoje želje i radi ono što voli i što je čini srećnom. Kao prevremeno rođena beba, morala je neko vreme da provede u inkubatoru, a onda je zbog velike koncentracije kiseonika u njemu potpuno ostala bez vida.

Ona je gostujući u emisiji “Živeti zajedno” na radiju Sto plus istakla da se iako nije bilo lako, potrudila da svoj invaliditet prihvati potpuno normalno, a u tome su joj-kaže- najveća podrška bili roditelji.

“Oni me od starta nisu ograničavali i uvek su bili otvoreni prema meni. Mislim da mi je to puno pomoglo u kasnijem životu da se ne plašim raznih situacija sa kojima sam se suočavala”, priča ova Nišlijka.

Bez potpunog vida Marija ostaje u sedmoj godini, od kada više nije uspevala da razlikuje boje i delimično prepoznaje ljude, sa čime se poklapa i odlazak iz Majdanpeka u Zemun, gde je pošla u osnovnu školu za učenike oštećenog vida.

“Odvajanje od porodice nije bilo lako jer sam morala da živim u internatu, ali zahvaljujući roditeljima koji su mi to predstavili kao novo poglavlje u životu i priliku da upoznam nove drugare to nisam shvatala tako tragično.Tamo sam naučila da se orijentišem u prostoru, da koristim beli štap, da kuvam i živim samostalno”, objasnila nam je Marija.

Pred novim izazovima se našla kada je nakon osnovne škole odlučila da upiše srednju medicinsku školu u Beogradu.

“Zahvaljujući angažovanju mojih roditelja i vaspitača, uspela sam da ostanem u internatu i obezbedim prevoz od internata do škole u Beogradu. Bilo je dosta poteškoća jer nije bilo prilagođenih knjiga, ali me ljubav prema školi i učenju održala da ne posustanem”, ističe ova hrabra devojka.

Nije imala dilemu oko izbora fakulteta jer je oduvek volela psihologiju, pa je u Nišu diplomirala u toj oblasti, a nakon toga završila stručnu praksu i stekla licencu za rad u prosveti.

“Psihologiju sam zavolela još u osnovnoj školi kroz različite radionice koje i danas sprovodim u organizacijama u kojima radim. Na fakultetu nije bilo prilagođenih udžbenika, pa sam morala sama da skeniram knjige i pretvaram ih u tekst koji sam čitala pomoću govornog softvera, ili da pronalazim spikere koji su mi honorarno čitali i snimali tekstove”, pojašnjava Marija.

Nažalost, ona je i dalje nezaposleni psiholog, ali je u poslednjih pet meseci stekla zavidno novinarsko iskustvo jer na lokalnom “Super radiju” u Nišu vodi autorsku emisiju “U ritmu zdravlja”.

“Pored psihologije, novinarstvo je moja druga ljubav. Radio je je veoma zanimljiv i uvek me je privlačio. Pored toga, volonterski pišem tekstove za portal “ISerbia” i zadovoljna sam kako se u tome snalazim”, kaže Marija.

Ona dodaje da sve poslove oko pripreme jednonedeljne emisije završava sama-obezbeđuje telefone sagovornika i ugovara snimanja.

“U emisiji obrađujem razne zdravstvene teme, a akcenat stavljam na prevenciju i zdrave stilove života. Moji sagovornici se inače veoma iznenade kada dođu u studio i shvate da ne vidim. Naravno, to je samo zbog toga što im nikada to ne naglasim kad ugovaram gostovanja”, rekla je Marija.

Govoreći o tome da li bi više volela da se bavi novinarstvom ili psihologijom, kaže da ne bi odbila nijedan posao, samo da to bude stalno zaposlenje.

“Trenutno na vidiku nema stalnog zaposlenja, ali radim na tome, ne samo prijavljujuci se na konkurse nego i kroz ucešcce na razlicitim projektima se trudim da predstavim sebe očekujuci da će mi to otvoriti put ka nečem trajnijem i stabilnijem”, kaže Marija.

Ova hrabra devojka istakla je na kraju da invaliditet za nju nije prepreka već izazov koji je život postavio pred nju.

”Kada prelomite to u sebi, onda vam se svi putevi otvaraju. Uz jaku volju sve prepreke se mogu prevazići, i ja sam u tome uspela”, zaključuje Marija sa osmehom.

E.Ðulović

PREUZMI AUDIO