Predsednik Organizacije osoba sa invaliditetom “Živeti zajedno” Zoran Krstić smatra da država treba više da ulaže u zdravstvo, jer time ulaže u budućnost gradjana.

On je u emisiji Živeti zajedno na radiju Sto plus rekao da je svaki zdrav čovek potencijalni invalid i neko kome će lečenje u bolnici biti nephodno.

“Svi mi starimo, tako da država treba da gradi dobre i kvalitetne bolnice, ali i domove za smeštaj starih osoba. Kada je čovek zdrav on ima snage da se bori i izbori za neke stvari, a čim oboli situacija se menja”, rekao je Krstić.

On ističe da je život osoba sa invaliditetom danas daleko kvalitetniji nego pre 10, 20 ili 30 godina, da su mnoge barijere otklonjene, ali da je još uvek daleko od idealnog.

“Još mnogo toga treba da se uradi da bi nam život bio kvalitetniji i normalniji. U Novom Pazaru većina javnih ustanova i institucija ima pristupne rampe za invalide, ali još uvek ne sve. Medjutim, neke od tih rampi nisu zadovoljavajuće, potpuno su nepristupačne i postoje samo da bi se zadovoljila forma, što nije dobro”, rekao je Krstić.

Na naše pitanje šta je u ovom trenutku najpotrebnije članovima ovog udruženja, koji žive u Specijalnoj bolnici u Novopazarskoj banji, on kaže da bi im prijala bar neka promena u svakodnevnom životu.

“Nama aktivnosti upotpunjavaju život, tako da bi nam mnogo značilo neko zajedničko letovanje, boravak u planini ili u banji. Potrebni su nam i neki lekovi za koje naši članovi nemaju novca, kao i akumulatori i rezervni delovi za kolica”, rekao je Krstić.

On se zahvalio direktoru Kulturnog centra Huseinu Memiću, koji ih redovno poziva na mnoge kulturne dogadjaje i obezbedjuje posebna mesta za njih, ali i zaposlenima u Specijalnoj bolnici u Novopazarskoj banji, na čelu sa direktorkom Sonjom Radetinac.

“Saradnja sa zaposlenima u banji je veoma dobra, svake godine nam organizuju izlet, što ukazuje na njihovu želju da nam razbiju monotoniju. Ove godine smo išli u Novi Sad, bio je to izlet sa noćenjem i zaista je bilo prelepo. Mi smo svi postali jedna velika porodica, odavno smo prevazišli profesionlni odnos izmedju zaposlenih i pacijenata. Uglavnom smo svi prijatelji, dešavaju se i svadje, uostalom kao i u svakoj porodici i kući”, priča nam Krstić.

On dodaje da ovo udruženje postoji već 10 godina, da trenutno broji oko 20 članova.

“Kada smo tek osnovani bilo nas je oko 40, a sada duplo manje, prosto ljudi umiru, a trajni smeštaj je obustavljen, tako da se osipamo iz godine u godinu. Naš cilj je da pre svega pomažemo članovima i da organizujemo aktivnosti koje će nam upotpuniti slobodno vreme. Mi smo mala, ali ozbiljna organizacija. Ne naplaćujemo članarinu, već se trudimo da pomažemo članovima, koliko možemo”, kaže predsednik Organizacije osoba sa invaliditetom “Živeti zajedno”.

Prostoriju udruženja, u Novopazarkoj banji, krase bronji pehari i diplome za raznih takmičenja u šahu i ribolovu, a u okviru nje smešten je i radio Osi, sa kojim radio Sto plus partnerski emituje emisiju posvećenu poboljšanju života osoba sa invaliditetom.

“To je internet radio, koji smo osnovali pre sedam godina sa namerom da putem njega slušaocima pružamo informacije o svim novostima koje se tiču invalidnih osoba. Emitujemo pop i rok muziku iz ’ 80 i ‘90 godina”, kaže Krstić.

U okviru udruženja postoji nekoliko sportskih sekcija i radionica, a jedna od njih se bavi izradom nakita od perlica, koji prave za ličnu upotrebu, ali i za prodaju.

A.Bajrović

 

PREUZMI AUDIO