Tokom prethodnih desetak godina Evropska Unija i Vlada Švajcarske podržali su stotinak projekata namenjenih socijalnoj inkuluziji i ranjivim grupama na području južne i jugozapadne Srbije, izjavio je nacionalni menadžer Evropskog PROGRESA Marko Vujačić.

On je u emisiji Sto plus radija „Živeti zajedno“ pojasnio da EU i Švajcarske kroz aktuelni program raspolažu sa skoro 24,5 miliona evra, a da je oblast socijalne inkluzije jedna od tri ključne oblasti kojima Evropski PROGRES pokušava da utiče na pozitivne promene u Srbiji.

„Tokom prethodne godine smo sa oko 300.000 evra podržali tridesetak projekata udruženja koje se bave osobama sa invaliditetom i posebnim potrebama. Neki su započeti godinama ranije, recimo kroz tadašnji PRO program, a traju i danas i dokazuju održivost dobro osmišljenih i realizovanih projekata“, rekao je Vujačić.

On je kao najbolji primer naveo Centar za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama (MNRL) u Novom Pazaru, koji je izrastao samo iz iskrene želje da se pomogne takvim licima.

„Počeli smo još 2008. godine investiranjem u stolariju, grejanje, kuhinju…
Danas vidimo da je uspostavljen i Regionalni centar sa oko 60 korisnika u dnevnom boravku, imaju uslugu i za roditelje…Tu su konkretni rezultati“, naglasio je nacionalni menadžer Evropskog PROGRESA.

Vujačić je kao veoma uspešne projekte označio i podršku raščanskom Udruženju osoba sa posebnim potrebama, kojem je nabavljena oprema za obradu drveta i izradu suvenira.

On je pojasnio da je Udruženje namenski podržano sa oko 30.000 evra, čime je tokom nekoliko poslednjih godina otvoreno 50-ak privremenih radnih mesta za 25 osoba sa invaliditetom.

U Ivanjici smo, na primer, podržali Društvo za celebralnu paralizu. Dobili su personalne asistente za pedesetak korisnika kojima je neophodna pomoć da bi pohađali nastavu“, dodao je Vujačić.

Prema njegovim rečima, novopazarskom Udruženju paraplegičara je odobrena pomoć u prilagođavanju vozila za vozačku obuku, otvoren je i servis za ortopedska pomagala. Jedan broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi je prošao osnovnu obuku komunikacije sa gluvim i nagluvim…

Odgovarajući na pitanje, da li je zadovoljan brzinom promena, naročito u oblastima gde je Evropski PROGRES pomagao, Vujačić je naglasio da je Srbija načinila „značajan pomak“ u zakonodavstvu.

„Ipak, problemi i potrebe su veliki, pa je potrebno dodatno raditi na zapošljavanju osoba sa invaliditetom. I dalje imamo arhitektonske barijere i verujem da nas čeka puno posla u tom pravcu“, dodao je.

Evropski PROGRES je pokrenut maja 2014. godine. Budžet od 24,46 miliona evra obezbedile su Evropska unija (19,6 miliona evra) i Vlada Švajcarske (4,86 miliona evra).

I.Slezović

 

PREUZMI AUDIO