Svi roditelji čija su deca korisnici “Dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle ometene u razvoju” u Novom Pazaru imaju svoje različite životne priče, ali se svi slažu da je projekat “Predah porodice” nešto o čemu su samo mogli da sanjaju.

Oni su se gostujući u emisiji Sto plus radija “Život grada” složili da je to mesto gde su njihova deca sigurna i bezbedna, u toplom, a gde stručno osoblje brine o njihovoj edukaciji, higijeni i ishrani.

Otac 21-godišnjeg mladića, koji ima tešku retardaciju sa autizmom, kaže da je ovo prvi put da njegov sin prespava van svoje kuće.

“U okviru ovog programa on u ovoj ustanovi boravi od petka do nedelje, a toliko je zadovoljan da mi imamo problem da ga vodimo kući kad dodje vreme. Ovde je njegovo društvo, imaju organizovan dan raznim sadržajima od jutra do mraka, a tu je i osoblje koje brine o njemu kao da su mu najbliža rodbina”, priča ovaj otac.

Dodaje da je program značajan i za same roditelje, da malo predahnu, obidju prijatelje, otputuju.

“Od kako dolazi u dnevni boravak, puno je napredovao. Ranije je znao da bude i agresivan… Recimo, zaustavio bi saobraćaj, a ja nikada nisam znao kada će on to da uradi. Sada normalno ide trotoarom, ne pokušava da predje na drugu stranu ulice”, objašnjava.

On je kategorično protiv smeštaja u specijalizovanim ustanovama. Ističe da su njegovog sina rodbina, prijatelji i komšije prihvatile dobro, ali da mu smeta kada primeti da ga mnogi sažaljevaju.

Na njegovu priču nadovezuje se majka 12- godišnjeg autističnog dečaka, koja apeluje na sve roditelje zdrave dece da nikada ne pokazuju sažaljenje prema drugačijoj deci.

“Nama sažaljenje nije potrebno, to nas izuzetno vredja. Naša deca su rodjena ovakva i prihvatite ih takve, različite, ali ne manje vredne i sposobne. Ako se neko nadje u situaciji da prodje ili bude pored ovakvog deteta, neka mu uputi lepu reč, neka mu se nameje, pomiluje ga, nemoj da ga žali“, ističe ona.

Njen sin pohadja peti razred specijalnog odeljenja osnovne škole i jednom nedeljno ide u Dnevni boravak.

“Dva puta smo do sada koristili ulugu ‘Predah porodice’ i to je nešto o čemu smo maštali i nismo verovali da će i ovde zaživeti. Naše prvo odvajanje je bilo teško i prilično traumatično, jer mi uz našu decu moramo da budemo 24 sata, što zna da bude veliko opterećenje. Sve majke znaju koliko je naporno odgajati malu decu, jer ih čuvate da se ne povrede, nisu u stanju da odu tamo gde žele, treba im pratnja…Medjutim, zdrava deca se vremenom osamostaljuju, a naša deca su često zavisna od drugih do kraja života”, priča ova majka.

Sličnu traumu je preživela i majka jednog 17- godišnjeg mladića iz Novog Pazara kada ga je prvi put ostavila u Dnevnom boravku.

”Nije mi bilo dobro dok samu mu pakovala garderobu i pidžamu, jer sam imala osećaj kao da ga negde vodim gde će ostati do kraja života. Baš mi je bilo teško, iako važim za jaku ženu. Ovo je veliko olakšanje za nas, koje može da razume samo neko ko je u ovakvoj situaciji. Prilično sam vezana za kuću zbog njega i ako izadjem do prodavnice, mislima sam uvek kući, brinem za njega. Medjutim, kada sam videla koliko je on srećan ovde i koliko vode računa o njemu, prestala sam da brinem”, priča ova majka.

Dodaje da je ranije razmišljala, na pozive sestre, da se preseli negde u inostranstvo, baš zbog postojanja ovakvih centara, ali da na sreću sada sve to ima i ovde.

“Od velikog značaja za nas je i ‘Radionica za roditelje’, koja se održava jednom u 15 dana. Nas često ne razume ni najbliža rodbina, majka, sestre, a ovde sa ostalim roditeljima možemo da podelimo probleme, jer tako jedni drugima olakšavamo, bodrimo se medjusobno“, ističe ona.

I otac 28- godišnjeg mladića, koji svakodnevno koristi usluge ovog boravka, ima samo reči hvale.

“Verujem da će program ‘Predah porodice’ biti nastavljen i posle Nove godine, jer bi veliki greh bio da se ukine, za ovu decu, ali i za nas. Moj sin bi bio najsrećniji da je stalno ovde, često imamo problem da ga vodimo kući. Velike su muke kada petkom ne može da ostane ovde, jer je ograničen broj onih koji su tu tokom vikenda, pa pravimo raspored da svi prodju kroz taj program“, dodaje ovaj otac.

Podsećamo, posle Beograda koji je prvi pokrenuo uslugu “Predah porodice” , Novi Pazar je drugi grad u Srbiji koji je ove godine deci sa teškoćama u razvoju omogućio višednevni boravak u specijalizovanoj ustanovi.

A.Bajrović

Poštujući želju roditelja, u tekstu su izostavljena njihova imena.

PREUZMI AUDIO