Prema našim saznanjima, krivične prijave podnete su protiv vršioca dužnosti direktora “Gradske toplane” Nemanje Mančića i tehničkog direktora Suada Suljkovića.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično delo zagađenje životne sredine kojim su obuhvaćeni oni koji “kršeći propise o zaštiti, očuvanju i unapređenju životne sredine zagade vazduh, vodu ili zemljište u većoj meri ili na širem prostoru”.

Mančiću i Suljkoviću stavljeno je na teret da su delo izvršili iz nehata (član 260 Krivičnog zakonika, stav 2), a za koji je zaprećena novčana ili kazna zatvora do dve godine.

Građani Novog Pazara 4. juna su primetili mrlje u Raški i jak miris u blizini reke, a tri dana kasnije, tokom inspekcijskog nadzora, otkriveno je da se tečnost koja liči na naftne derivate u Rašku uliva iz cevi u centru grada.

Pored republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, u istragu se uključila i novopazarska policija, a nakon nekoliko sati utvrđeno je da je tečnost koja zagađuje reku mazut iz “Gradske toplane”.

Vršilac dužnosti direktora tog javnog preduzeća Nemanja Mančić pojedinim medijima rekao je da je do “izlivanja došlo usled jakih kiša i da nije u pitanju ljudski faktor”.

Građani Novog Pazara zbog zagađenja Raške održali su dva protesta na kojima su tražili da se sankcionišu odgovorni, spreče dalji ekološki incidenti i javnost obavesti o tome da li je izlivanje mazuta uticalo na zdravlje ljudi.

Komentari (1)

  1. Građanin says:

    A šta je sa UKRAS-om? Ništa se ne dešava…
    Super je to što je pokrenut postupak za izlivanje mazuta u Rašku, ali se ni jedan sličan postupak u prošlosti nije rešio.

    4
    0

Comments are closed.