Na konkursu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), raspisanom u oktobru prošle godine, za prijem 300 novih pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica, za gradove Sandžaka odabrano je 18 kandidata za obuku, među kojima su tek trojica Bošnjaci.

U Novom Pazaru od sedam primljenih nema Bošnjaka, u Priboju i Prijepolju su po jedan Bošnjak i trojica Srba, u Tutinu je jedini primljeni kandidat Bošnjak, a u Novoj Varoši dvojica Srba.

Memić je istakao da se, prema njegovim saznanjima, na konkurs u Novom Pazaru prijavilo 15 Bošnjaka, a teritoriji celog Sandžaka 24, od kojih su samo tri primljena.

Dodao je da se takvi rezultati konkursa ponavljaju godinama, te da se time krši Ustav Srbije kojim je garantovana zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina prilikom zapošljavanja u državnim organima.

“Srbija je zajednička država svih naroda i nacionalnih manjina koji u njoj žive i Bošnjaci žele da zajednički sa svim ostalim narodima grade budućnost ove zemlje. Poštovanjem nacionalnog sastava u jednoj zajednici i vođenjem brige o zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina podiže se stepen poverenja u državne organe, a time i poboljšavaju odnosi u nacionalno mešovitim sredinama”, dodao je Memić.

On je pozvao komisiju koja je birala kandidate da javno obrazloži svoju odluku.

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka saopštila je da odlukom da među kandidatima za vatrogasce u Novom Pazaru nema Bošnjaka Vlada Srbije “ostaje na kursu uskraćivanja garantovanih prava Bošnjacima”.

“Ustav i zakoni ove države očigledno ne važe u delu koji se odnosi na prava Bošnjaka, a posebno na pravo srazmerne zastupljenosti u organima javne vlasti u sandžačkim opštinama. Neprihvatljivo je da se Ustav i zakoni primenjuju isključivo kao represivni mehanizam nad Bošnjacima. Svako ko podržava ovu i ovakvu politiku Vlade Srbije ide na štetu interesa i prava bošnjačkog naroda u Sandžaku”, smatraju u toj partiji.

Slična situacija desila se i na konkursu 2022. godine kada među 300 odabranih kandidata za vatrogasce-spasioce nije bilo niti jednog Bošnjaka.

Takvu odluku Ministarstva unutrašnjih poslova oštro su kritikovali Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), političke partije Bošnjaka i organizacije civilnog društva nazivajući je diskriminatornom.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin odgovorio je da ni na koji način ne utiče na izbor kandidata, te da nacionalna pripadnost nije, niti će biti uslov ili kriterijim za zapošljavanje.

“Kriterijumi za prijem na obuku su vrlo jasni. Budući vatrogasci prvenstveno moraju biti zdravi i psihofizički sposobni da izdrže teške uslove posla vatrogasca-spasioca. Dakle, u odabiru kandidata koji će biti vatrogasci, koji će brinuti o životima i imovini naših sugrađana i spasavati ih, ključna je profesionalna, a ne nacionalna pripadnost”, poručio je tada Vulin.

Vučić 2022. godine: Želim veći broj Bošnjaka u svim institucijama, to će biti naša politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u oktobru 2022. godine, prilikom otvaranja rekonstruisanog puta Novi Pazar – Tutin, a povodom kritika na prethodni konkurs za prijem vatrogasaca, da će “naći rešenje koje će zadovoljiti sve”.

“Radićemo na tome i rešićemo to zaključcima koji će zadovoljiti sve, a koji neće ići protiv pravde i interesa bilo koga”, izjavio je Vučić.

On je istakao da Srbi kao većina moraju da pokažu veću otvorenost i inkluzivnost za sve druge narode.

“Zato u svim institucijama želim da vidim veći broj Bošnjaka, na svakom nivou, od Beograda do opštinskog nivoa, od agencija do Domova zdravlja, bolnica, različitih institucija. To će biti naša politika i želim da to ljudi osete i vide”, poručio je Vučić.

Komentari (1)

  1. Bruka i sramota says:

    Od ove procetnicke vlasti je ovo ocekivano jer traje 12 godina !

    2
    2

Comments are closed.